Resepi Kaedah Merebus

JAGUNG REBUS MANIS

Bahan-bahannya:
Beberapa tongkol jagung
air secukupnya untuk merebus
garam secukupnya
gula secukupnya

Cara-caranya:
– Jerang periuk berisi air secukupnya dan pastikan jagung tenggelam
– semasa membersihkan jagung-jagung tersebut, jangan dibuang semua kulit jagung yang tebalnya berhelai2 tu (mcm     yang kita biasa beli drp penjual jagung tu, kulitnya masih ada),
– kalau janggutnya masih ada, buang janggut jagung tu
-kemudian, masukkan jagung tadi ke dalam air rebusan, tak mengapa kalau air belum menggelegak. Masukkan aje
-masukkan beberapa sudu gula dan garam secukupnya. Ni bergantung kepada bilangan       jagung yang direbus dan banyak air yg dijerang. Kena pandai agak
-Rebus hingga jagung empuk.
– Kalau suka manis lebih, lebihkan gula
– kalau suka masin lebih, lebihkan garam
– kiranya terserah pada citarasa anda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s