Resepi Kaedah Menggoreng

Resepi ayam goreng berempah akan lebih menarik apabila menambah serbuk kari dan daun kari. Jadi bila goreng bertambah harum dgn aroma daun kari..

Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan

5 ulas bawang putih

2 biji bawang besar

1 inci halia

5 batang serai
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)
**ditumbuk atau dikisar kering

1 sudu besar serbuk kari ayam/daging

1 sudu besar serbuk cili

1 sudu teh serbuk kunyit

3 sudu besar tepung jagung

1 biji telur

1 tangkai daun kari

Minyak untuk menggoreng.

Garam secukup rasa

Cara penyediaan: 

1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.

2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.

4 comments on “Resepi Kaedah Menggoreng

  1. masakan kegemaran saya…terima kasih untuk informmasi resepinya. nanti boleh tak masukkan info masakan ayam masak madu…please

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s