Resepi Kaedah Membakar

BISKUT TAT NANAS GULUNG 

250 gm butter
30 gm gula aising
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh vanilla
1/4 sudu teh garam halus
340 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
jem nanas secukupnya untuk inti (digentel siap-siap)

Untuk glaze di atasnya
1 kuning telur
1 sudu teh susu pekat
sedikit garam halus
sedikit air
(semua bahan glaze disebatikan)

Cara membuatnya:
1. Pukul butter bersama gula aising 3 minit
2. Masukkan garam dan vanilla seterusnya tepung.
3. Gaul sebati dengan kuning telur yang dipukul terlebih dahulu.
4. Masukkan dalam acuan nastar paipkan memanjang secara terbalik(yang
bunganya sebelah bawah dan yg bahagian rata sebelah atas)
5. Isikan inti jem ,gulung dan potong.
6. Aturkan potongan tat ini ke dalam petitin yang dah disapu minyak/butter.
7. Bila nak bakar barulah sapukan glaze (terlebih dahulu panaskan ketuhar)
8. Ada juga kak rus pernah dapat tat ini yang dihias atasnya dengan parutan halus
parmesan cheese kemudian baru disapu glaze. Sedap dan cantik juga dan
ada kelainan. Bolehlah kalau nak cuba…..

One comment on “Resepi Kaedah Membakar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s